duminică, 22 martie 2015

23.03-27.03.2015






BAZE DE DATE ŞI UTILIZAREA ACESTORA


Soft educational:Baze de date

 

BAZE DE DATE RELATIONALE 


Definiţia bazei  de  date

        Ideea de a reflecta într-o aplicaţie pe calculator activitatea unui organism economico-social ca întreg, ca sistem care se modifică în timp (sistem dinamic), conduce la a-i asocia structurii sale fizice şi procesuale un model. Acesta va servi analizei activităţilor pe care le desfăşoară organismul în cauză, urmăririi fluxului datelor de la intrarea în sistem până la furnizarea rezultatelor pe care acesta le produce în exterior.
Se cere, în consecinţă, găsirea unei forme unitare de organizare a datelor în fişiere.
Se conturează conceptul de fişiere de bază. 
Pentru stabilirea acestora se vor determina:
  • informaţiile principale din sistem, adică datele care se referă la esenţa funcţiunilor şi activităţilor din cadrul acelui sistem, utilizate în procesul decizional, de execuţie şi de control.
  • caracteristicile acestor informaţii, care intervin în prelucrările principale din sistem.
Fişierele de bază vor constitui sursa comună de date pentru toate subsistemele şi unităţile de realizare proiectate: ele înmagazinează datele cu caracter permanent.

O bază de date are, în principal, următoarele roluri: stocare (memorare) şi organizarea datelor (structurare).

Ca şi utilitate, bazele de date ne permit
(1) memorarea unor cantităţi mari de date,
(2) regăsirea datelor pe baza unor criterii ce căutare (ce sunt legate în mod direct de structurarea datelor), dar şi
(3) prelucrarea unor volume mari de date (filtrare, ordonare, agregare).

O bază de date relaţională reprezintă un ansamblu de fişiere de date care reflectă activitatea unui sistem real, organizate în principal ca:
- tabele de date (table);
- formulare pentru introducerea datelor (form);
- rapoarte (report).

În sens larg, o bază de date este o colecţie de date organizată (structurată).

Datele din baza de date se referă la informaţiile vehiculate în cadrul activităţii unui sistem din realitate. 
Exemple:
1. Informaţiile privind activitatea unei firme de comerţ: vânzările realizate pe o perioadă, angajaţii acesteia, operaţiunile financiare ale firmei, clienţii şi furnizorii firmei etc.
2. Informaţiile dintr-o bibliotecă: stocul de carte din biblioteca şcolii, cărţile împrumutate, cititorii bibliotecii, starea fizică şi valorică a cărţilor etc.
3. Informaţiile privind: evidenţa elevilor din şcoală, situaţia lor la învăţătură, profesorii angajaţi, orarul şcolii, personalul administrativ al şcolii, dotarea şcolii etc.

Bazele de date relaţionale sunt un tip de baze de date în care datele, văzute ca şi atribute ale entităţilor reale, sunt socate în tabele şi sunt legate între ele prin relaţii.

Relaţie

O relaţie reprezintă o asociere între două entităţi. Relaţia este modul în care o entitate spune „ai grijă, eu depind de altă entitate!”.
Exemple de relaţii pot fi: angajaţii sunt alocaţi pe proiecte, proiectele au task-uri, în cadrul unui departament se derulează mai multe proiecte. 


Acest mod de structurare a datelor, bazat pe legături între date, permite eliminarea redundanţei, astfel încât stocarea şi, mai ales, modificarea unei informaţii se face într-un singur loc, iar, din punct de vedere funcţional, această structură permite regăsirea, filtrarea, ordonarea şi agregarea datelor, în mod natural.


SARCINA DE LUCRU:
1. Studiati urmatorul soft educational:
Soft educational:Baze de date