luni, 7 mai 2012

Activitatea nr.12: 7.05.2012-11.05.2012

1. Consultati urmatorul tutorial Access

2. Raspundeti la urmatoarele intrebari:

Care sunt tipurile de relatii  in Access studiate?

  Tipuri de relaţii în Access

1. Relaţia One to One (unu la unu) - fiecărei înregistrări din tabelul părinte îi corespunde exact o singură înregistrare din tabelul copil. Acest tip de relaţie se foloseşte foarte rar.
 
2. Relaţia One to Many (unu la mai mulţi) - fiecărei înregistrări din tabelul părinte îi corespunde mai mult de o înregistrare în tabelul copil.  Sunt cele mai folosite.
 
3. Relaţia Many to Many (mai mulţi la mai mulţi) – fiecărei înregistrări din tabelul părinte îi corespunde mai mult de o înregistrare în tabelul copil iar fiecărei înregistrări din tabelulcopil îi poate corespunde mai mult de o înregistrare în tabelul părinte.
Tabelul părinte este tabelul care conţine cheia principală iar tabelele copil sunt tabelele corelate. Pentru a implementa relaţiile dintre tabele se folosesc cheile externe. Relaţiile de tip one-to-one şi one-to-many se implementează introducând în una din tabele o cheie externă (străină), care va face legătura cu cheia primară din tabela corespunzătoare. 
O legătură de tip many-to-many se implementează introducând o tabelă suplimentară care are o cheie primară compusă,  fiecare element al cheii primare fiind o cheie externă. 
Integritatea referenţială: se referă la un set de reguli care protejează datele prin stabilirea derestricţii pentru adăugarea şi ştergerea de înregistrări din tabelele relaţionate: 
1. fiecare valoare a cheii externe trebuie să se găsească printre mulţimea valorilor cheiicandidat corespondente, cu alte cuvinte nu putem adaugă înregistrări în tabelul copil fără ca acestea să aibă corespondent  în  tabelul părinte; 
2. nu putem şterge o înregistrare din tabelul părinte dacă există în  tabelele copil. 

Alte reguli referitoare le cheia externă: 
1. o cheie externă este simplă dacă şi numai dacă cheia candidată corespondentă este simplă, şi este compusă dacă şi numai dacă cheia candidată corespondentă este compusă; 
2. fiecare câmp component al unei chei externe trebuie să aibă acelaşi tip de date şi dimensiune cu al câmpului corespondent din cheia candidat; 
3. o valoare a unei chei externe reprezintă o referinţă către o înregistrare care conţine aceeaşi  valoare pentru cheia candidată corespondentă.

3. Realizati urmatoarea aplicatie

Se consideră baza de date FACTF

Câmpurile care intra în definiţia tabelei FIRMA sunt :

CODF -codul firmei – text(4) 
DENF -denumirea firmei – text(20)
ADR -adresa fimei – text(30)
CODFS -codul fiscal al firmei -text(15)
BK -banca cu care lucrează firma – text(20)
CT -contul firmei–text(15)
 

Se consideră apoi tabela FACTURA compusă din următoarele câmpuri :
NRF -număr factură – numeric -întreg 
DF -data factură – data calendaristică 
CODF -codul firmei – text(4)
 
 
Se cere: 
1.Crearea tabelelor FIRMA şi FACTURA
2.Să se definească cheile primare pentru cele două tabele (CODF , respectiv, NRF)
3. Populati tabelele cu minim 10 inregistrari fiecare.
4. Să se creeze relaţia de tipul One-to-Many între cele două tabele.


 
 


4.Să se creeze prin intermediul wizard -ului un formular cu numele WFIRMA corespunzător tabelei FIRMA, de tip columnar şi folosind stilul standard. Să se adauge formularului eticheta - FEREASTRA INTRODUCERE DATE FIRMA. 
5.Să se construiască prin intermediul wizard  -ului subformularul corespunzător tabelei FACTURA , de tip columnar şi folosind stilul standard. Să se adauge formularului eticheta- FEREASTRA INTRODUCERE DATE FACTURĂ. 
6.Să se creeze un nou formular numit WWFIRMA care să conţină un formular principal-ecranul WFIRMA şi un subformular  WFACTURA. 
7.Să se verifice legătura dintre tabele, proprietăţile Link Child Fields şi Link Master Fields