duminică, 8 februarie 2015

9.02.-13.02.2015


M1: Activitate de predare-invatare 10 min 
FORMULE SI FUNCŢII

Formulele sunt utilizate pentru a automatiza calcularea unor date prezente într-o foaie de calcul.
1.    Formula începe cu =
2.    Într-o formulă apar:
a)     operatori matematici: + pentru adunare;
 - pentru diferenţă;
 * pentru produs;
  / pentru împărţire ;
 ^ pentru exponenţial.
b)     adresele celulelor care conţin datele implicate în calculi. Aceste adrese se pot tasta, sau se obţin automat la click cu mouse-ul pe celula respectivă.
c)     paranteze rotunde pentru a controla ordinea operaţiilor, este  nevoie de paranteze. Se utilizează numai paranteze ( ). Se pot deschide oricît de multe paranteze, cu condiţia ca ele sa să se închidă la un moment dat
3.    Formula se finalizează cu tastarea butonului Enter.

Procesorul de tabele Excel include un număr mare de funcţii predefinite (232), dar oferă şi posibilitatea ca utilizatorul sa-şi defineasca propriile funcţii, potrivit cerinţelor de exploatare a aplicaţiilor.  

Funcţiile predefinite reprezintă formule speciale care respectînd o anume sintaxă, execută operaţii şi prelucrări specifice, fiind destinate rezolvării unor probleme şi aplicaţii ce conţin elemente predefinite de calcul.
Unele funcţii predefinite sunt  echivalente formulelor: de exemplu, formula de adunare a conţinutului celulelor  A1, A2 şi A4, adică =A1+A2+A4 este echivalentă cu funcţia =SUM (A1:A2;A4)
Folosirea funcţiilor predefinite este supusă unor reguli foarte stricte, a căror nerespectare poate conduce la un rezultat incorect sau generator de eroare.

Excel acceptă următoarele tipuri de argumente:
- o condiţie: este o expresie logică care foloseşte unul din operatorii logici =, <, >, <>, <=, >=,  IF,  AND,  OR pentru o adresă de celulă sau un nume de cîmp. Condiţia argumentului poate fi deci o formulă, un număr, un nume de cîmp, un text. Funcţia evaluează condiţia şi procedează la diferite operaţii în funcţie de faptul dacă condiţia este adevărată sau falsă.
- o locaţie: este o adresă, un nume de cîmp, o formulă sau funcţie care generează o adresă sau un nume de cîmp.
- un text: orice secvenţă de caractere inclusă între ghilimele.
- o valoare: un număr, adresa sau numele unei celule care conţine un număr, o formulă sau funcţie predefinită care returnează un număr.
O funcţie predefinită se poate introduce într-o celulă tastînd-o ca atare (conform sintaxei) sau prin intermediul generatorului de funcţii.
Cea mai simplă metodă o reprezintă introducerea nemijlocită a funcţiilor predefinite, corespunzător sintaxei, în celula unde se va opera calculul respectiv (metodă recomandată).
În cel de-al doilea caz:
a)       se activează meniul Formule şi din meniul care se deschide se alege mai întii categoria din care face parte funcţia necesară;
b)      sau tastăm selectorul funcţiilor predefinite aflat pe bara de editare se validează şi se completează sintaxa generată automat.
M2: Activitate demonstrativa-practica         40 min=10min+30 min
 Aplicatie practica:
  1.  Urmarind demonstratia profesorului realizati urmatoarea aplicatie pentru rezolvarea ecuatiei de gradul II-lea. 
  2. Trimiteti la sfarsitul orei lucrarea pe adresele de email:  profesor si seful de clasa.

M3: Activitate de studiu individual - tema pentru acasa
1. Parcurgeti SECTIUNILE Vdin urmatorul soft educational AEL: Microsoft Excel
http://advancedelearning.com/multimedia/Microsoft_Office_2007/Excel/index.htm


                                          Introducerea de formule şi funcţii 
2. Notati in caiete noutatile prezentate.
Suport de curs:  
EXCEL 2007 Teorie şi aplicaţii